Tuotteistajan tiekartta strategiasta käytäntöön
Todellisia hittipalveluita syntyy harvoin. Syy ei ole ideoiden puute, vaan puolitiehen jämähtävät toteutukset.
Monet elinkelpoiset ideat jäävät pöytälaatikkoon kompostoitumaan, koska muut kiireet ajavat ohi. Kun uuden palvelun osuus yrityksen liikevaihdosta on vielä nolla, ei se tunnu liiketoimintajohdon ajatuksissa kiirehdittävältä asialta. Ei edes silloin, kun kekseliäs kilpailija jo puskee päättäväisesti markkinoille.
Uuden palvelun tuotteistaminen ja pilotointi venyy ensin viikoiksi, sitten kuukausiksi ja lopulta vuosiksi. Matkan varrella asiantuntijat kadottavat uskonsa, johtajat kiinnostuksensa ja tuotteen omistaja rahoituksensa. Palveluidea menettää maineensa ja siitä tulee radioaktiivista ongelmajätettä, jolle etsitään soveltuvaa loppusijoituspaikkaa suojauksensa hetkeksi laskevan tuotepäällikön pöydältä.
Pahimmillaan puolinainen pohdinta synnyttää zombie-palvelun, jota kukaan ei myy eikä kukaan osta. Siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Kun kilpailija lopulta kaappaa idean ja kilpailuedun nenäsi edestä, yrityksestäsi tulee takaa-ajaja Päädyt kopioimaan muiden tekemisiä pysyäksesi edes joten kuten vauhdissa mukana. Se on surkea palvelustrategia.
Voittajayritys tuotteistaa palveluita nopeasti ja säännöllisesti. Koska jokaisesta ideasta ei kasva hittituotetta, taitava kehittäjä tunnistaa ja hylkää huonot aihiot ajoissa. Kun hyvin myyvä ratkaisu löytyy, voittaja monistaa menestystä vauhdilla ja keskittää voimansa arvokkaita asiakashyötyjä tuottaviin palveluihin.
Haastajasta hittipalveluksi on kirja, joka perustuu sadoista tuotteistushankkeista kerättyihin kokemuksiin ja työkaluihin. Vältät jo tehdyt virheet ja kokoat oppien avulla palvelukehityksen iskujoukon, joka hioo särmikkäistä ideoista sujuvia palveluformaatteja.
Saat toimintamallin ideasi pikaiseen paketointiin. Löydät vastauksen tuotteistajan yleisimpiin kysymyksiin ja keräät ideoita oman hiekkalaatikkosi ulkopuolelta.
Mitä yhteistä on ensimmäisellä kuulennolla ja palvelun pilotoinnilla? Miksi moni japanilainen ei aja vuokra-autollaan metriäkään? Miten ravintola voi tarjoilla ilmaisia kahden kilon pihvejä ja tehdä silti hyvää tulosta?
Kirja kertoo tarinoita suomalaisista ja kansainvälisistä yrityksistä, jotka ovat tuotteistaneet toimialaansa mullistaneita menestyksiä. Opit esimerkiksi, miten keinoäly auttoi Konetta kehittämään hinnoitteluaan ja Lantmännen Feediä parantamaan lypsykarjan hyvinvointia ja tuottavuutta.

Kirjoittaja
Antti Apunen on tuotteistanut kahden viime vuosikymmenen aikana satoja palveluja. Hänen asiakkaitaan ovat suomalaisyritykset, jotka myyvät osaamistaan ja tuotteitaan maailmanlaajuisesti.
Ota yhteyttä, kun kaipaat napakkaa tuotteistuksen tietoiskua palvelukehittäjillesi tai haluat paketoida oman törkeän lupauksesi myyntikuntoon.