Siemenkuja 2, 00700 Helsinki
020 734 5210

Mittaa myös sitä, mitä et usko voivasi mitata

On asioita, joiden mittaaminen tuntuu tänään idioottien touhulta, ja tulevaisuudessa paljastuukin neronleimaukseksi. Mittaa määrätietoisesti ja kärsivällisesti niitä asioita, joiden uskot edistävän liiketoimintaasi, vaikka tulokset aluksi olisivatkin epävarmoja. Tulosten takaa paljastuu toimintamalleja, joita voit hyödyntää liiketoiminnan parantamisessa.

Brittiläinen merivoimien upseeri Robert FitzRoy ryhtyi 1850-luvulla avustajineen kirjaamaan sääolosuhteita päivittäin. Havaintoja tehtiin eri puolilla Brittein saaria. FitzRoy uskoi löytävänsä mallin, joka mahdollistaisi säänennustamisen. Vuonna 1854 perustettiin meteorologiaan erikoistunut The Met Office, jonka johtajaksi FitzRoy valittiin.

 

Vuonna 1859 brittiläinen Royal Charter -alus lähti purjehtimaan Australiasta kotiin päin. Kaksi kuukautta lähdöstään se joutui hirmumyrskyn kynsiin Irlannin rannikolla. Myrsky paiskoi laivan rantajyrkänteisiin ja 450 ihmistä sai surmansa. Tragedia lisäsi yleisön ja päättäjien kiinnostusta FitzRoyn sääennustusprojektiin.

 

Kahta vuotta myöhemmin FitzRoy aloitti sääennusteidensa julkaisemisen The Times -lehdessä. Yrityksestä huolimatta ne menivät pahasti mönkään. Tiedeyhteisön kritiikki ajoi lopulta FitzRoyn itsemurhaan.

 

FitzRoyn hullu projekti ei kuitenkaan mennyt kankkulan kaivoon, vaan jäi muhimaan hedelmälliseen multaan. Nyt puolitoista vuosisataa myöhemmin meteorologia on laskennallinen tiede, jonka tulokset ovat laajassa käytössä.

 

Monimutkaisten ja tuntumalla päätettävien asioiden mittaaminen saattaa tuntua mahdottomalta. Muuttujia on liian monta, jotta voisit paikantaa vaikuttavat tekijät.

 

Finnair Flight Academyn kouluttajat pohtivat aikanaan, miten lentäjien päätökset vaikuttavat polttoaineen kulutukseen. Mittaamista pidettiin aluksi mahdottomana tai ainakin liian vaikeana, jotta siihen olisi kannattanut ryhtyä. Vastustuksesta huolimatta mittauksiin ryhdyttiin, ja pian epävarmuus alkoi pienentyä mittaus kerrallaan. Tuloksena löytyi toimintamalleja, joita muuttamalla polttoainekuluja saatiin pienennettyä ilman, että lentoturvallisuus kärsi. Koulutusta muokattiin. Lentäjäkokelaat opetettiin tietoisiksi omista päätöksistään sekä toimimaan polttoainetta säästävällä tavalla, silloin kun siihen oli turvallisesti mahdollisuus.

 

Vaistonvaraista toimintaa on toisinaan vaikea hahmottaa ja analysoida. Siitä huolimatta sitäkin voi mitata. Kun mittauksia on riittävästi, paljastuvat toimintamallit, joita muokkaamalla voit vaikuttaa päätöksiin ja niiden seurauksiin.

 

Mittaa tuloksiasi, vaikka mittaukseen liittyisikin alussa suurta epävarmuutta. Opit matkan varrella, mitä mittauksiin pitää lisätä ja niistä poistaa, jotta ne vastaavat todellisuutta riittävällä tarkkuudella.

 

Lähteet:

Met Office Library: Robert FitzRoy and the early Met Office.

Jeremy Deaton (2021): The tragic story of the founder of

weather forecasting in Victorian England. The Washington Post (25.4.2021)

The Economist: Could we predict pandemics like we predict the weather? (24.3.2022)

 

Teksti: Antti Apunen

Related Posts