Siemenkuja 2, 00700 Helsinki
020 734 5210

Keinoälykäs supertietokone

Teknologiayhtiö Nvidia on kuulunut vuosien ajan tietokoneiden näytönohjainvalmistajien kärkikaartiin. Nopeasti kasvanut firma panostaa myös keinoälyalustojen kehittämiseen. Yhtiö näytti hiljattain, miten supertietokoneen voi rakentaa kolmessa viikossa. Kilpailijoilla vastaavaan tehtävään kuluu tyypillisesti puolesta vuodesta yhdeksään kuukauteen.

DGX SuperPOD on alusta, jolla suunnitellaan robottiautoja. Sen käyttäjiä ovat esimerkiksi BMW, Continental ja Ford. 

SuperPOD on rakennettu huipputehokkaista DGX-2H-tietokoneista. Yksi tällainen laite maksaa tätä kirjaa kirjoitettaessa noin 400 000 euroa, ja niitä on Superpodissa yhdistetty 96 kappaletta. Alusta ei ole valtava supertietokoneiden mittakaavassa, mutta sillä voi ajaa esimerkiksi vaativia keinoälysovelluksia. Juuri sellaisia, joita tarvitaan robottiautojen kehittämiseen.

Itseään ohjaavat autot tarvitsevat dataa, jotta ne voivat oppia luokittelemaan ajoympäristönsä esteitä. Tietoa tarvitaan monin verroin esimerkiksi tautien diagnosointiin verrattuna. Auton pitää tunnistaa lukemattomista tiellä kohtaamistaan muodoista ne, jotka uhkaavat ajoturvallisuutta. Auton omat sensorit tuottavat dataa teratavun verran tunnissa, ja sen lisäksi tietokoneen pitää oppia jatkuvasti uutta muilta autoilta saamiensa tietojen avulla.

SuperPOD on julkaisuhetkellä “vasta” maailman 22. tehokkain tietokone, mutta se osaa hommansa. Laite suorittaa autojen kehityksessä käytettävän keinoälyalgoritmin 18 000 kertaa nopeammin kuin vastaava järjestelmä vain neljä vuotta sitten. Sen lisäksi se on 400 kertaa pienempi kuin keskeisten kilpailijoiden laitteet.

Nvidian supertietokonetta käytetään esimerkiksi kameratunnistuksen parantamiseen. Keinoälyä kehitetään tutka- ja lasermittaustietojen avulla siten, että se pystyy tunnistamaan tien muodot yhden kameran kuvasta (esimerkiksi ylä- ja alamäet).

Nvidian teknologia on kallista, mutta se nopeuttaa järjestelmän kehitystä. Koska supertietokone soveltuu kokonsa ja tehonsa puolesta vaativaan laskentaan, on Nvidialla vankka jalansija keinoälyalustojen rakentajana. Eikä kilpailijat päihittävästä toimitusnopeudestakaan ole haittaa.

Nvidian dollarisaatio kertoo, miksi DGX SuperPOD on autonvalmistajille hyvä vaihtoehto. Houkutteleva hinta ja 400 kertaa pienempi koko ovat tehokas yhdistelmä.

 

Teksti: Antti Apunen: Haastajasta hittipalveluksi

Related Posts