Siemenkuja 2, 00700 Helsinki
020 734 5210

Tekoäly maksoi itsensä nopeasti takaisin

Ohjelmistoyhtiö AppZen arvasi, että Airbusilla oli ongelma. Tarkemmin sanottuna, AppZen tiesi lentokonevalmistajan heittävän vuosittain miljoonia euroja ulos ikkunasta, koska kaikki työntekijöiden kululaskut tarkastettiin käsityönä.

Airbusin Alankomaissa sijaitseva talousyksikkö käsittelee puoli miljoonaa kululaskua vuosittain. Yhden laskun huolelliseen tarkastamiseen ja käsittelyyn kuluu tunti. Tai enemmänkin, jos laskulta puuttuu kuitteja. Pahimmillaan kuitteja jää kokonaan tarkastamatta, jos ne ovat kirjanpitäjälle vieraalla kielellä.

AppZen tarjosi Airbusille keinoälyratkaisua, joka poistaisi suurimman osan prosessiin kuluvasta henkilötyöajasta. Lisäksi yhtiö lupasi vähentää virheiden määrää ja tunnistaa kuittiniiloja tarkemmin, mitkä kulut olivat aiheettomia. 

Airbus päätti pilotoida palvelua Pohjois-Amerikan yksikössään, joka käsittelee 25 000 kululaskua vuosittain. 

AppZenin sovellus hallitsee yli sata kieltä. Se tarkastaa, että kululaskulla mainittu ravintola on olemassa ja että se myös tarjoilee ruokaa (pelkän alkoholin ostaminen on kiellettyä). Jos tekoäly havaitsee puutteita tai epäilyttäviä kuluja, se siirtää kululaskun ihmiskäsittelijälle. Noin puolet laskuista selviää koneen tarkastuksesta ja menee maksuun automaattisesti. Kululaskujen käsittelyaika on pudonnut parista viikosta muutamaan päivään.

Airbus ansaitsi 50 000 dollarin investoinnin takaisin Yhdysvaltain yksikössään puolessa vuodessa. Sen jälkeen se kääri taskuunsa toiset 50 000 dollaria tuottoina. Yhtiö odottaa Virginian yksikössään 100 000 dollarin säästöjä vuoden 2019 aikana ja aikoo vielä tuplata säästöt vuonna 2020.71

Säästöjä syntyy kahdella tavalla. Tarkastajilta vaadittava työaika kutistuu murto-osaan aiemmasta. Lisäksi väärinkäytökset vähenevät, jos niistä tietää jäävänsä entistä helpommin kiinni. Jos yhtiö päättää laajentaa sovelluksen käytön myös vanhalle mantereelle, säästöpotentiaali on 20-kertainen.

Airbus suunnittelee teknologian hyödyntämistä muissakin yksiköissään. Pilotointi tarjoaa tärkeää tietoa ja kokemuksia, joiden avulla teknologia saadaan ulotettua yhtiön muihin käyttökohteisiin mahdollisimman kivuttomasti.

Järjestelmä kohtasi aluksi muutosvastarintaa yhtiön sisällä, mutta se ansaitsi luottamuksen nopeasti: keinoäly vähensi ihmisiin verrattuna käsittelyvirheiden määrää 70 prosenttia. Ja kun järjestelmä oppii lisää, yhtiö uskoo siivoavansa inhimillisistä virheistä jopa 90 prosenttia vuonna 2020.

Airbusin esimerkki kertoo, miksi dollarisoitu ja ilmeisiä hyötyjä tarjoava palvelu on helppo myydä. AppZen saattoi luvata säästöjä turvallisin mielin, koska se tiesi saavuttaneensa vastaavia tuloksia muissa yrityksissä. Pilotointi Pohjois-Amerikassa tarjosi Airbusille vähäriskisen pilotin ja varmuuden, että teknologia toimi luvatusti. Palvelun laajentaminen muihin yksiköihin ja tehtäviin oli helppo päätös, kun dollarimääräiset tuotot oli todistettu.

 

Teksti: Antti Apunen: Haastajasta hittipalveluksi

Related Posts